Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

1 op de 5 heeft baat bij oversluiten of middelen

1 op de 5 heeft baat bij oversluiten of middelen
5 apr 2016

Kosten bij de bank

Een bank zal slechts mogelijkheden tot middelen of oversluiten hypotheek bieden wanneer ook de eigen organisatie daar beter van wordt. Het betekent dat consumenten voordeliger uit kunnen zijn, mits de bank daardoor minder risico loopt, voor een betere onderlinge relatie kan zorgen of er zelfs financieel wijzer van kan worden. Het middelen van een hypotheekrente en oversluiten van een hypotheek levert in de beide gevallen een boeterente op. Die boete zorgt ervoor dat de bank een aanvullend bedrag kan incasseren, ter compensatie van de gemiste hogere rente. Bij rentemiddeling is het mogelijk die boete uit te spreiden over de rest van de looptijd, in het geval van oversluiten dient de eventuele boete direct afgerekend te worden.

Bereken de fiscale gevolgen

Het is bovendien van belang om de fiscale gevolgen van oversluiten of middelen goed te (laten) berekenen. Een hypotheekadviseur kan u duidelijk aangeven wat de kosten zullen zijn, op welk voordeel u kunt rekenen en hoe dat gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de belasting die u betaalt. De boeterente is fiscaal aftrekbaar, waardoor u een lager bedrag aan belasting betaalt. Dat betekent in de praktijk dat de boeterente netto lagere kosten met zich meebrengt dan waar u bruto wellicht van schrikt. Het is desalniettemin altijd van belang om zowel de voordelen, de kosten als de fiscale gevolgen goed in beeld te (laten) brengen, zodat u na kunt gaan of oversluiten of middelen voor u een interessante optie vormt.

Het oversluiten of middelen van een hypotheek(rente) kan behoorlijke voordelen opleveren, al is dat niet altijd het geval. Gemiddeld kan 1 op de 5 woningeigenaren rekenen op aanzienlijk voordeel, de rest kan het best niets doen. Het is daarom van groot belang goed te berekenen wat de bank erop vooruit gaat en of er daadwerkelijk sprake is van fiscale voordelen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.