Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

ABN AMRO nog positiever over herstel woningmarkt

ABN AMRO nog positiever over herstel woningmarkt
7 apr 2016

10 procent meer huizen verkocht

ABN AMRO verwacht dat er dit jaar 10% meer huizen verkocht worden dan vorig jaar. In 2017 zal daar bovendien nog eens 5% bovenop komen, waardoor de woningmarkt er weer behoorlijk gezond uit komt te zien. In 2017 zullen bijna evenveel woningen van eigenaar wisselen als in het recordjaar 2006. Wat dat betreft lijkt het erop dat we de crisis eindelijk daadwerkelijk achter ons kunnen laten. Eerder nog gaf ABN AMRO aan te verwachten dat de huizenmarkt in 2016 met slechts 5% zal groeien. Bovendien zou daar in 2017 slechts 2,5% bij komen. Wat dat betreft is er sprake van een verdubbeling van de verwachtte groei, wat aan lijkt te geven dat de bank de groei flink onderschat heeft.

Lage rente belangrijke aanjager

Het is volgens de ABN AMRO vooral de lage hypotheekrente op dit moment die geldt als belangrijke aanjager. Die zorgt ervoor dat meer mensen de mogelijkheid hebben om een woning te kopen. Daar komt bij dat huizenkopers dankzij de lage rente de mogelijkheid hebben om te verhuizen naar een andere grotere woning. Het zorgt voor meer doorstroming op de woningmarkt, waardoor er aan de onderkant woningen vrij komen. De effecten samen zorgen ervoor dat de woningmarkt er langzaam weer uit begint te zien zoals voor de crisis, waardoor de problemen steeds verder afnemen.

De woningmarkt zal dit jaar nog sterker groeien dan eerder werd gedacht, het economisch bureau van de ABN AMRO heeft de voorspellingen bijgesteld. Volgens de bank heeft dit vooral te maken met de lage hypotheekrente op dit moment. Het ECB-beleid zorgt er bovendien voor dat de rente nog wel even laag zal blijven, waardoor meer mensen daarvan kunnen profiteren.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.