Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Shoppen helpt voordelige hypotheek af te sluiten

Shoppen helpt voordelige hypotheek af te sluiten
9 apr 2016

Verschil van €550 per jaar

De toezichthouder heeft voor het eigen onderzoek vergelijkingen laten maken van de goedkoopste, de gemiddelde en de duurste hypotheek, om op basis daarvan na te gaan welke verschillen er bestaan. Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste hypotheek is behoorlijk, op basis van dezelfde voorwaarden is het mogelijk om tot €550 per jaar te besparen. Het gaat met betrekking tot de hypotheek uiteraard om een bruto maandlast, na aftrek van de hypotheekrenteaftrek blijven er echter nog altijd honderden euro’s aan voordeel over. Het is wat dat betreft de moeite waard om te ‘shoppen’, door de hypotheken met elkaar te vergelijken is het mogelijk maandelijks meerdere tientjes aan bruto maandlasten te besparen.

Meer concurrentie op hypotheekmarkt

Volgens de ACM is het een goed teken dat er verschillen in kosten bestaan, dat geeft immers aan dat er meer concurrentie bij is gekomen. Enkele jaren terug was er nauwelijks meer sprake van concurrentie, de grootbanken hadden een groot deel van de hypotheekmarkt in Nederland in handen. Inmiddels zijn er een aantal kleinere spelers bijgekomen, die stunten met de tarieven om aan de weg te kunnen timmeren. Het betekent voor de consument dat er te kiezen valt uit meerdere hypotheekverstrekkers, het is hierdoor mogelijk om op de kosten te besparen door te ‘shoppen’. De ACM raadt een ieder aan dit te doen, het is wat dat betreft een goede stap om eerst eens een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Het is verstandig om verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken, dit kan een aanzienlijk voordeel op de maandlasten opleveren. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die ondervond dat dit tot honderden euro’s per jaar kan schelen. Gemiddeld genomen valt er zo’n €550 bruto per jaar te besparen met een goedkope hypotheek.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online