Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheek bij Staalbankiers levert geld op dankzij negatieve rente

Hypotheek bij Staalbankiers levert geld op dankzij negatieve rente
11 apr 2016

Hypotheek in Zwitserse franken met variabele rente

Het gaat overigens om een bijzondere variant van de hypotheek, in dit geval verstrekt in Zwitserse franken. Daar komt bij dat er een variabele rente is afgesproken, op basis van de Libor-rente. Dit betekent dat de bank een opslag berekend ten opzichte van die Libor-rente, in dit geval 0,7%. De Libor-rente is inmiddels flink negatief, deze daalde op een bepaald moment naar -1% per jaar. Dat betekent na een opslag van 0,7% dat er een negatieve rente van 0,3% overblijft. De klant oordeelde daarom dat hij geld zou moeten ontvangen, Staalbankiers stribbelde tegen door aan te geven dat het tarief minimaal 0% zou moeten zijn. Een negatieve rente viel volgens de bank niet te verwachten.

Geschillencommissie verplicht Staalbankiers te betalen

De Geschillencommissie trekt daar echter een streep doorheen. Volgens de commissie is een negatieve rente een uitzonderlijke situatie, maar was die op voorhand niet ondenkbaar. In de voorwaarden is nergens opgenomen dat de rente minimaal 0% dient te zijn, waardoor het gewoon mogelijk is een negatieve rente uit te keren. Het betekent in de praktijk dat de klant nu geld krijgt voor de hypotheek die hij afsloot, wat een zeer voordelige wijze van wonen creëert. Zodra de rente weer op gaat lopen zal deze situatie verdwijnen, al lijkt het erop dat de rente de komende tijd nog wel even laag of zelfs negatief zal blijven.

Een klant met een hypotheek bij Achmea-dochter Staalbankiers heeft de komende maanden een wel heel voordelige hypotheek, er geldt een negatieve rente die dus geld oplevert. Staalbankiers stribbelde aanvankelijk tegen, maar volgens de Geschillencommissie staat de klant in z’n recht en dient de negatieve maandlast in dit bijzondere geval aan de klant overgemaakt te worden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.