Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt is in 2016 uitstekend van start gegaan

Woningmarkt is in 2016 uitstekend van start gegaan
12 apr 2016

Groei tijdens het eerste kwartaal

Tijdens het eerste kwartaal werden er een kleine 35.000 woningen verkocht. Dat betekent een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar, terwijl de woningmarkt toen ook alweer in de lift zat. Bovendien liepen de prijzen weer verder op. De woningen waren het afgelopen kwartaal gemiddeld 5,5% duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015 bedroeg 1%. Dat neemt echter niet weg dat de prijzen nog altijd zo’n 9% lager liggen dan tijdens het hoogtepunt voor de markt. Er is echter alweer sprake van een stijging van 11,3% ten opzichte van het dieptepunt dat we enkele jaren geleden meemaakten. Dat de hypotheekrente nog steeds laag is, speelt hierin zeker een rol.

Gemiddelde verkooptijd van een woning

Tenslotte werden woningen relatief snel verkocht. De gemiddelde tijd dat een woning te koop staat bedraagt nu 108 dagen. Dat zijn 17 dagen minder dan een jaar geleden, iets dat vooral te maken lijkt te hebben met het feit dat weer meer mensen op zoek zijn naar een eigen woning. Dit zorgt er onder andere voor dat het aantal te koop staande woningen afneemt, wat de markt verder op weg kan helpen. Op dit moment staan er nog ruim 117.000 woningen te koop, dat is 17% minder dan een jaar geleden. Alle signalen lijken wat dat betreft aan te geven dat de rek er nog niet uit is en de woningmarkt zich nog verder zal blijven herstellen.

De woningmarkt heeft een goed begin van 2016 achter de rug, het herstel heeft verder door weten te zetten. Het was voorspeld, maar toch zijn de leden van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs erg blij met het resultaat. Het aantal transacties nam toe en woningen werden gemiddeld vlotter verkocht voor een hogere prijs.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.