Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huizenbezitters nemen boete voor lief en verlagen hypotheekrente

Huizenbezitters nemen boete voor lief en verlagen hypotheekrente
14 apr 2016

Oversluiten of rentemiddeling

Een groot deel van de huizenbezitters heeft besloten de hypotheek over te sluiten. Dat kan bij de eigen bank of bij een andere bank, er bestaan verschillende mogelijkheden. Het oversluiten bij de eigen bank is over het algemeen het meest voordelig, bij een enkelvoudig rentespoor levert dit de hypotheekrente op die ook nieuwe klanten er kunnen afsluiten. Met name bij de de grootbanken zijn veel verzoeken tot oversluiten binnengekomen. Het gaat dan om de Rabobank, ING Bank en ABN AMRO. Oversluiten kan tot een aanzienlijke boete leiden, die gelukkig aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Rentemiddeling voorkomt een dergelijke eenmalige boete, in plaats daarvan wordt deze uitgespreid over de nieuwe rentevaste periode door middel van een iets hogere rente. Het is in de beide gevallen mogelijk om een flink lagere rente met de bank overeen te komen.

Meewerking door de banken

De banken lijken steeds beter mee te werken met de verzoeken tot oversluiten of rentemiddeling, waardoor een groot aantal huizenbezitters daar gebruik van kan maken. BNR meldt dat het onlangs duizenden huizenbezitters zijn geweest die hebben gekozen voor deze mogelijkheid. Zij betalen vanaf nu een lagere hypotheekrente, waardoor ze kunnen profiteren van het voordeel dat er op dit moment beschikbaar is. Nog niet alle banken bieden de mogelijkheid tot rentemiddeling aan, het is over het algemeen wel overal mogelijk om de hypotheek over te sluiten en op die manier van de lage rentestand te profiteren.

Duizenden huizenbezitters hebben de stap gewaagd en zijn erin geslaagd hun hypotheekrente te verlagen. In veel van de gevallen doen zij dit door hun hypotheek over te sluiten of gebruik te maken van rentemiddeling. In de beide gevallen leidt dit tot een boete, wanneer er nog sprake is van een resterende rentevaste periode. Die nemen de huizenbezitters voor lief.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.