Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Doorstromers komen minder vaak in aanmerking voor NHG

Doorstromers komen minder vaak in aanmerking voor NHG
18 apr 2016

Nog 61% van de hypotheken met NHG

Een jaar geleden kon zo’n driekwart van de huizenkopers gebruik maken van de NHG, wat betekent dat een groot deel van hen de zekerheid had dat ze niet zomaar met een restschuld achter zouden blijven. Daar komt bij dat die kopers konden rekenen op een extra scherpe hypotheekrente van de bank. Tijdens het eerste kwartaal bleek het slechts voor 61% van de huizenkopers mogelijk om de NHG af te sluiten. Dat is een aanzienlijke daling, die vooral te maken lijkt te hebben met het feit dat de waarde van woningen verder is opgelopen. Veel van de woningen zijn daardoor te duur geworden om in aanmerking te komen voor de NHG, iets waar vooral de doorstromers veel last van hebben.

Doorstromers steeds minder vaak in aanmerking

Het zijn de doorstromers die steeds minder vaak in aanmerking komen, omdat zij een relatief duurdere woning willen kopen. Tijdens het eerste kwartaal kwam bijna de helft niet meer in aanmerking, tijdens de eerste drie maanden van 2016 ging het al om 62%. Dat betekent dat steeds minder mensen de mogelijkheid hebben de zekerheid van de NHG af te sluiten. Bovendien liep het hypotheekbedrag dat starters nodig hebben gemiddeld op met 7%, voor de doorstromers was dat 10%. We dienen wat dat betreft meer te lenen, terwijl we daar aan de andere kant minder zekerheid over hebben.

Doorstromers hebben steeds minder vaak de mogelijkheid om de NHG af te sluiten voor de woning die ze kopen. Dat is zorgelijk, omdat de Nationale Hypotheek Garantie ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk mensen een huis kunnen kopen dat aan hun wensen voldoet. Nu de huizenprijzen stijgen komt de waarde van de woning steeds vaker boven de NHG-grens uit.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.