Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aantal huiseigenaren met hypotheek onder water neemt af

Aantal huiseigenaren met hypotheek onder water neemt af
19 apr 2016

Hypotheek onder water

Dit blijkt uit een rapport van Moody’s. De Britse kredietbeoordelaar gaat er vanuit dat de prijzend dit jaar gemiddeld met 5% stijgen. Dat lijkt zelfs een conservatieve schatting, omdat de NVM voorlopig uitgaat van 5,5%. Het geeft in ieder geval aan dat de woningmarkt weer in de lift zit, waardoor huiseigenaren wat meer financiële slagkracht krijgen. Zij kunnen bovendien profiteren van een lagere rente. Het aantal mensen met een virtuele restschuld neemt af, waardoor ook zij gemakkelijker de stap zullen zetten om een huis te verkopen. Dit werkt de hogere prijzen in de hand, net als het feit dat woningeigenaren minder bang hoeven te zijn met een restschuld achter te blijven. Het aantal mensen dat ‘gevangen’ zit in de eigen hypotheek zal daardoor verder afnemen, zodat de woningmarkt er weer wat gezonder uit komt te zien.

Verschillen tussen de regio’s

Dat neemt niet weg dat er sprake is van behoorlijke verschillen tussen de diverse regio’s. In Flevoland en Noord-Brabant is het aantal hypotheken dat onder water staat bijvoorbeeld twee keer hoger dan in Limburg, Zeeland en Groningen. Wat dat betreft zijn het de provincies aan de rand van Nederland die het relatief goed doen. In 2013 stond de hypotheek van ruim 1,15 miljoen huishoudens onder water, inmiddels zijn dat er nog ongeveer 0,7 miljoen. Ondanks de huidige groei en die van de economie blijft het volgens Moody’s wel van belang om de woningmarkt kritisch in de gaten te houden.

Het aantal huiseigenaren dat een hypotheek heeft die onder water staat en dat zich daar zorgen over maakt neemt af. Het aantal hypotheken ‘onder water’ bedraagt volgens recente berekeningen nog 24%, eerder was er nog sprake van 33%. Dat is een positieve ontwikkeling, die de woningmarkt nog verder in beweging zal kunnen zetten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.