Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Groep huiseigenaren met geld toe op hypotheek zal verder toenemen

Groep huiseigenaren met geld toe op hypotheek zal verder toenemen
21 apr 2016

Geld toe op de Euribor-hypotheek

Zij krijgen geld toe op hun hypotheek, omdat de Euribor op dit moment erg laag staat. Het is een rente die de banken onderling bepalen. De rente is in de negatieve waarden gedoken. De huiseigenaren betalen een hypotheekrente die bestaat uit de Euribor, plus een rente-opslag. Indien de rente-opslag lager is dan het verschil tussen de Euribor en het nulpunt blijft er een negatieve rente over. Zij krijgen daarom geld toe op de hypotheek die ze afsloten. Bij de Rabobank gaat het om een groep van 20 mensen, ING houdt het voorlopig op ‘een handjevol’. De groep klanten kan echter nog groter worden, onder andere omdat dergelijke hypotheken nog steeds af te sluiten zijn.

Geen mogelijkheid voor starters

De Vereniging Eigen Huis waarschuwt echter om daar niet zomaar gebruik van te maken. Vooral de groep die voldoende vermogend is of een flinke overwaarde heeft kan hier gebruik van maken, voor starters is het bijvoorbeeld een stuk minder interessant. Zij lopen dan immers het risico dat de rente weer flink op zal lopen, waardoor hun kosten ineens enorm stijgen. De groep voor wie een dergelijke hypotheek interessant is kan die klappen opvangen en ligt er bovendien niet van wakker. De vereniging verwacht daarom geen massale run op dergelijke hypotheken, waardoor de banken bovendien niet in de problemen komen.

Een aantal huishoudens in Nederland krijgen geld toe op de hypotheek die ze hebben lopen, bijvoorbeeld bij de Rabobank of ING. Dat heeft te maken met het feit dat zij een variabele rente hebben afgesloten, op basis van een opslag ten opzichte van de Euribor-rente. Het gaat om enkele tientallen huishoudens, al zullen dat er de komende tijd waarschijnlijk nog meer worden.