Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

De lineaire hypotheek wint aan populariteit

De lineaire hypotheek wint aan populariteit
25 apr 2016

Lineaire of annuïtaire hypotheek

Een lineaire of annuïtaire hypotheek bieden beiden recht op volledige hypotheekrenteaftrek, al zitten ze toch op een andere manier in elkaar. De lineaire hypotheek kent een vaste aflossing per maand, vanaf de eerste tot en met de laatste maand van de hypotheek. Dat betekent hoge maandlasten gedurende de eerste jaren, die vervolgens vlot zullen afnemen. De annuïtaire hypotheek kent een vast bruto maandbedrag, bestaande uit een deel aflossing en een deel rente. Het deel rente neemt af terwijl de aflossingen juist later tijdens de looptijd groter worden. Het gevolg is netto maandlasten die iedere maand een beetje hoger worden. Huizenkopers met voldoende inkomen ontdekken nu de lineaire hypotheek, die op termijn netto juist steeds een beetje goedkoper wordt.

Sneller aflossen met een lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek maakt het mogelijk om sneller af te lossen op het geleende bedrag. De aflossingen gaan direct op basis van een behoorlijk tempo van start, terwijl daar bij een annuïtaire hypotheek tijdens de eerste jaren juist nog relatief weinig sprake van is. De laatste tijd kiezen meer huizenkopers ervoor in ieder geval informatie in te winnen over de beide hypotheekvormen. De lineaire hypotheek wint daardoor iets aan populariteit. Dit komt de huizenmarkt als geheel uiteindelijk ten goede. Het hogere starttempo voor de aflossingen zorgt er immers voor dat het risico op een restschuld bij gedwongen verkoop of een ‘hypotheek onder water’ een stuk kleiner is.

De lineaire hypotheek wint aan populariteit ten opzichte van de annuïtaire hypotheek. De twee hypotheekvormen kunnen sinds 1 januari 2013 sowieso op een grote populariteit rekenen. Sindsdien is het verplicht nieuwe hypotheken binnen 30 jaar af te lossen, om nog in aanmerking te kunnen komen voor de volledige hypotheekrenteaftrek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.