Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Deel van de hypotheken is niet stressbestendig

Deel van de hypotheken is niet stressbestendig
30 apr 2016

Stresstest voor de eigen hypotheek

De stresstest voor de eigen hypotheek moet aantonen wat er gebeurt op het moment dat de rente gaat stijgen. Veel woningeigenaren zetten de huidige lage hypotheekrente in ieder geval voor 5 of 10 jaar vast. Het risico bestaat dat de rente daarna een stuk hoger ligt. Een stijging van 2% per jaar naar 5% per jaar kan een behoorlijke extra kostenpost betekenen. Het is volgens Knot daarom nu van belang om al een stresstest te doen. Indien die uitwijst dat een stijging van de rente tot problemen kan leiden is het nu nog mogelijk om in te grijpen. Bijvoorbeeld door meer te sparen en daarmee aflossingen te doen. Het resterende leningdeel wordt dan kleiner, waardoor een stijging van de rente een minder grote invloed heeft op de totale maandlasten.

Lage rente kan gaan oplopen

De rente bedraagt op dit moment zo’n 1,5 - 2,5 procent per jaar. Het is een historisch lage rente, die vroeg of laat een keer zal gaan oplopen. Dat betekent dat woningbezitters rekening dienen te houden met kosten die over een aantal jaar ineens een stuk hoger uit kunnen vallen. Als zij de hypotheekrente dan niet meer kunnen betalen kunnen er opnieuw problemen op de woningmarkt ontstaan. Het is volgens Klaas Knot daarom nu al van belang om in ieder geval voor meer bewustwording te gaan zorgen. Daar moeten dan uiteraard ook maatregelen op gaan volgen.

Een deel van de hypotheken is onvoldoende stressbestendig. Dat stelt Klaas Knot, directeur van de Nederlandsche Bank (DNB). Het is volgens hem van belang dat woningeigenaren een stresstest doen. Ze kunnen op die manier nagaan of ze een stijgende hypotheekrente zouden kunnen opvangen. De lage rentes van dit moment kunnen immers niet eeuwig zo laag blijven.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.