Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Verhuur via AirBNB leidt tot ton hogere hypotheek

Verhuur via AirBNB leidt tot ton hogere hypotheek
2 mei 2016

11.000 huishoudens verdienen flink aan AirBNB

Volgens het ING Economisch Bureau maken zo’n 11.000 huishoudens in Amsterdam gebruik van de mogelijkheid om (een deel van) hun woning te verhuren. Dat is een aanzienlijke groep, het gaat om 1 op de 6 huizenbezitters in de populaire wijken van de stad. Volgens de bank kunnen zij daar flink aan verdienen en heeft dit z’n invloed op de prijsontwikkeling in de stad. De eigen woning is een plaats om in te wonen, maar biedt daarnaast ook de mogelijkheid om inkomsten te verharen. Een huis wordt op die manier letterlijk en figuurlijk meer waard, iets waar huizenbezitters flink van kunnen profiteren.

Netto opbrengst van €350 per maand

ING gaat er voor de berekeningen vanuit dat huizenbezitters de kamer(s) gedurende de maximaal toegestane 60 nachten per jaar verhuren. Bij een gemiddelde huurprijs van €130 per nacht levert dat over het hele jaar een bedrag op van €650 per maand. Na aftrek van de kosten voor schoonmaak, investeringen en de inrichting en de inkomstenbelasting over de resterende 70% aan inkomsten blijft er €350 per maand over. Het gaat daarmee om een netto opbrengst die flink mee kan wegen in de berekening van de maximale hypotheek. Zij die een deel van hun woning verhuren via AirBNB zouden daardoor ineens de mogelijkheid hebben om tot €100.000 meer aan hypotheek af te sluiten.

Amsterdammers die via AirBNB een kamer verhuren aan toeristen kunnen daar een mooi bedrag mee verdienen. Het gaat volgens berekeningen van ING om zo’n €350 netto per maand. Dat betekent €100.000 aan extra hypotheek indien ze die inkomsten meenemen bij de berekening. Dit heeft een sterk prijsverhogend effect op de woningen in de hoofdstad van ons land.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.