Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Ouderen hebben flink geprofiteerd van jongeren op woningmarkt

Ouderen hebben flink geprofiteerd van jongeren op woningmarkt
3 mei 2016

Anekdote van Stef Blok

Het is een anekdote van Stef Blok die hij vertelde tijdens het afscheid van NVM-voorzitter Ger Hukker. Het gaf echter heel duidelijk aan dat het de ouderen zijn geweest die hebben kunnen profiteren van de jongeren op de woningmarkt. De huizenprijzen zijn voor de crisis enorm gestegen. Daarna is er sprake geweest van een dip. Ten opzichte van enkele tientallen jaren geleden liggen de prijzen echter nog altijd flink hoger. Dat betekent dat jongeren een relatief hoge prijs betalen voor een eigen huis. De ouderen betaalden daar over het algemeen veel minder voor en hebben de hypotheek in een aantal gevallen zelfs grotendeels afgelost. Dat betekent dat er sprake is van een behoorlijke overwaarde.

Huizenmarkt zit flink in de lift

Die overwaarde zal de komende tijd bovendien alleen maar weer verder op gaan lopen. De huizenmarkt zit weer in de lift. Vooral in de stedelijke gebieden lopen de prijzen snel op en hebben de ouderen de mogelijkheid hun woningen voor een goede prijs te verkopen. Jongeren die op dit moment een woning willen kopen dienen daarvoor een hoog bedrag neer te leggen. Dat lukt vaak wanneer de jongeren beiden werken, maar alleenstaanden hebben het een stuk moeilijker. Ook de strenger wordende regels om geld te kunnen lenen voor een woning dragen daar niet aan bij. Het resultaat is dat jongeren steeds meer moeite hebben om het voordeel voor de ouderen op te brengen en minder gemakkelijk een (grote) eigen woning kunnen kopen.

De huizenmarkt zit alweer een tijdje in de lift, maar de grootste stijgingen hebben voor de crisis plaatsgevonden. Minister Stef Blok van Wonen kocht zijn eerste woning in 1989 bijvoorbeeld voor 150.000 gulden. De woning in Nieuwkoop werd zeven jaar later voor ‘schandalig veel meer’ verkocht aan de volgende eigenaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.