Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekrente steeds vaker langer vast

Hypotheekrente steeds vaker langer vast
7 mei 2016

Vijf tot tien jaar vast

Meer dan de helft (52%) van de huishoudens die in maart een hypotheek afsloot koos voor een periode van 5 of 10 jaar vast. Dat blijkt uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). Nog eens 20,5% van de huishoudens kiest voor een rentevaste periode langer dan 10 jaar. 15% van de huishoudens kiest voor een rentevaste periode van 1 jaar en 12,5% gaat voor de rentevaste periode tussen 1 en 5 jaar. Het lijkt aan te geven dat het vooral de langere rentevaste periode is die op dit moment populair is. Het zou volgens DNB te maken kunnen hebben met de lage hypotheekrente van dit moment. Zo’n 2 jaar geleden ging het nog om gemiddeld 4% per jaar, inmiddels ligt de rente in de meeste gevallen lager dan 3% per jaar.

Zekerheid voor huiseigenaren

Huiseigenaren die gebruik maken van een lange rentevaste periode zorgen er daarmee voor dat ze de komende tijd zekerheid hebben over hun lasten. De rente kan niet zomaar oplopen, omdat er sprake is van een afspraak die geldt voor bijvoorbeeld een periode van 5 of 10 jaar. Na die periode dienen de huiseigenaren opnieuw een rente overeen te komen met de bank. Het aandeel huishoudens met een rentevaste periode langer dan 10 jaar is de afgelopen tijd gestegen van 6 naar 16%. Dat geeft aan dat we de rente graag wat langer vastzetten dan voorheen, waarbij bijvoorbeeld 20 jaar vast vaak de ultieme keuze vormt.

Huishoudens kiezen steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Ze zetten de hypotheekrente die ze op dit moment langer vast dan voorheen. Dit lijkt te maken te hebben met de lage rentestand van dit moment. Door de hypotheekrente vast te zetten is het mogelijk om daar langere tijd van te kunnen profiteren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.