Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aantal Facebook-vrienden bepaalt wie er een hypotheek krijgt

Aantal Facebook-vrienden bepaalt wie er een hypotheek krijgt
9 mei 2016

Vaste aanstelling steeds minder belangrijk

Een vaste aanstelling begint al steeds minder belangrijk te worden. Dat blijkt uit een analyse van BNR bij de verschillende hypotheekverstrekkers. ZZP-ers die een goed perspectief kunnen bieden komen daardoor gemakkelijk in aanmerking voor een hypotheek. Bovendien is een vast contract geen garantie meer voor betrouwbaarheid, waardoor de banken daar steeds meer vanaf beginnen te stappen. Wat is aan de andere kant dan wel een goede basis voor betrouwbaarheid? Volgens de geldverstrekkers gaat het om toekomstperspectief. Hoeveel baanzekerheid heeft iemand die een hypotheek aanvraagt en hoe lang is diegene nog werkzaam binnen het huidige beroep? Dat zijn vragen die de bank zichzelf stelt om tot een goede analyse te komen en mogelijk een hypotheek te kunnen verstrekken.

Sociale factoren worden belangrijker

Volgens Jeroen Oversteegen zullen vooral de sociale factoren de komende jaren een stuk belangrijker gaan worden. Hij is directeur van de Nationale Hypotheekbond. “Wie ken je? Wat is je omgeving? Hoeveel relaties heb je gehad?”, noemt Oversteegen. En is bijvoorbeeld het profiel op Facebook netjes up-to-date? “Iemand met veel Facebook-vrienden maakt meer kans op een baan, want die heeft een groot netwerk”. Oversteegen wijst op vernieuwende factoren die in de toekomst van invloed kunnen gaan zijn op het aanvragen van een hypotheek. De hypotheekverstrekking zal er in de toekomst wat dat betreft totaal anders uit gaan zien dan hoe we die op dit moment kennen.

Het vaste contract is niet meer heilig voor de banken. De hypotheekverstrekking zal in de toekomst steeds meer gebruik gaan maken van sociale factoren. Het is voor de hypotheekverstrekker vooral van belang dat er een goed netwerk bestaat. Het formele papiertje van de werkgever begint aan waarde te verliezen nu geldverstrekkers liever naar de toekomst kijken.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online