Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vertrouwen in woningmarkt was in 12 jaar niet zo hoog

Vertrouwen in woningmarkt was in 12 jaar niet zo hoog
10 mei 2016

Achtste maandelijkse stijging op rij

Het is volgens de Vereniging Eigen Huis de achtste maandelijkse stijging op rij. De stijging is extra opvallend vanwege het dieptepunt in december 2012. Vanwege de crisis stond de index toen op slechts 51 punten. Het zijn met name de lage rente en de goede ontwikkeling van het aantal verkopen die ertoe lijken te leiden dat weer meer mensen vertrouwen hebben in de woningmarkt. De hypotheekrente staat op dit moment op een historisch laag niveau en maakt het interessant om een eigen woning aan te kopen. Veel van de aanbieders bieden hypotheken aan voor minder dan 1,9% per jaar. Hiervan is sprake bij een rentevaste periode van 10 jaar, op basis van een NHG-hypotheek.

Kijk naar de langere termijn

Volgens de Vereniging Eigen Huis is het van belang om voldoende kritisch naar de woningmarkt te blijven kijken, vooral met het oog op de toekomst. Op de korte termijn zorgt een lage rente voor lage maandlasten, op de lange termijn brengt dit een risico met zich mee. Is de woning nog steeds betaalbaar bij een rente van 5 - 6%? Volgens woningmarktspecialisten bij de vereniging houden veel woningkopers daar op dit moment onvoldoende rekening mee. Het risico valt deels af te dekken met een lange rentevaste periode, maar ook die zal een keer aflopen en dan mogelijk leiden tot hogere maandlasten.

Het vertrouwen in de woningmarkt was in 12 jaar tijd niet zo hoog. Het is met name de lage rentestand die ervoor zorgde dat we in april enorm veel vertrouwen hadden in de ontwikkeling. De Vereniging Eigen Huis meet iedere maand het vertrouwen en kwam tot een stand van 118 punten. Dat is een stijging van 2 punten ten opzichte van maart.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.