Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Rabobank voorziet recordkoers voor woningmarkt

Rabobank voorziet recordkoers voor woningmarkt
16 mei 2016

24% meer woningen verkocht

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden er bijvoorbeeld 24% meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien stegen de prijzen met gemiddeld 4% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. Daarnaast nam het vertrouwen in de woningmarkt toe naar een hoogtepunt en ligt de hypotheekrente nog altijd zeer laag. Rabobank verwacht dat er dit jaar 190.000 - 210.000 huizen verkocht zullen worden, volgend jaar kunnen dat er zelfs 220.000 worden. We dienen er aan de andere kant wel rekening mee te houden dat er begin 2015 relatief weinig huizen werden verkocht, omdat veel huizenkopers dat al eind 2014 deden om gebruik te kunnen maken van de ruimere vrijstelling voor schenkingen tot maximaal €100.000.

Hogere prijzen voor woningen

De Rabobank geeft aan dat huizenkopers op dit moment 10 mogelijkheden hebben wanneer zij een woning willen aanschaffen. Een jaar eerder waren dat er nog 16, wat aangeeft dat er behoorlijk wat verkopen hebben plaatsgevonden. Gemiddeld staat een woning nog maar 100 dagen te koop, er is sprake van meer krapte op de markt. Dat leidt er onder andere toe dat de woningen met zo’n 3,5 - 5,5% in waarde zullen stijgen. In 2017 komt daar vervolgens nog eens 5 - 7% bij. Met name in Utrecht en Amsterdam kan dit ertoe leiden dat een koopwoning haast niet meer betaalbaar zal zijn. Het is daarom van belang de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

De economische groei, een betere werkgelegenheid en de lage rente kunnen samen zorgen voor een recordjaar op de woningmarkt. De Rabobank verwacht dat het record van 206.000 verkochte woningen het komende jaar wel eens zou kunnen sneuvelen. De afdeling Kennis en Economisch Onderzoek (KEO) van de Rabobank baseert zich op gegevens van het eerste kwartaal.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.