Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Afbouw hypotheekrenteaftrek uiteindelijk gunstig voor woningmarkt

Afbouw hypotheekrenteaftrek uiteindelijk gunstig voor woningmarkt
24 mei 2016

Lagere prijzen voor woningen

Het verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek zal er op termijn voor zorgen dat de prijzen van woningen minder hard stijgen of zelfs weer wat zullen dalen. Dat is een nadeel voor huizenkopers met een hoge hypotheek en hypotheken die nu al onder water staan. Aan de andere kant maakt het de huizen een stuk beter betaalbaar voor een grote groep Nederlanders. Dat betekent dat er meer vraag naar woningen zal ontstaan, waardoor de woningmarkt er als geheel op vooruit gaat. Bovendien kan het verder afbouwen van de hypotheekrente ervoor zorgen dat de koop- en huurmarkt beter in evenwicht komen, iets dat nu niet het geval is.

Koop- en huurmarkt in evenwicht

Zowel op de koopmarkt als de huurmarkt is er sprake van een verstoring van het evenwicht. Op de huurmarkt is dat het beste duidelijk. Scheefwonen is een groot probleem, waardoor mensen met lage inkomens moeilijker aan een geschikte huurwoning kunnen komen. Door de hypotheekrenteaftrek af te bouwen dalen de prijzen van woningen, kunnen huurders gemakkelijker doorstromen naar een koopwoning en komen er goedkopere huurwoningen beschikbaar. Het kabinet is reeds gestart met de afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het lijkt erop dat dit proces voorlopig niet gestopt zal worden. Of er daadwerkelijk een versnelling komt zullen we moeten afwachten, het herstel van de prijzen op de woningmarkt lijkt zich tot nu toe vooral te beperken tot de grote steden en de rest van de Randstad. De rest van Nederland kan een geremde groei of daling niet zomaar opvangen.

Het verder afbouwen van de hypotheekaftrek heeft uiteindelijk een gunstig effect op de woningmarkt. Dat stellen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB). Zij deden onderzoek naar de woningmarkt en komen tot de conclusie dat de hypotheekrenteaftrek op dit moment zorgt voor een verstoring op zowel de koop- als de huurmarkt.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online