Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

ZZP-inkomen vaak niet meegenomen bij berekening hypotheek

ZZP-inkomen vaak niet meegenomen bij berekening hypotheek
30 mei 2016

Hypotheek bij de grootbanken

Met name bij de grootbanken valt het voor ZZP-ers niet mee om een hypotheek af te sluiten op basis van hun inkomen. 50% van de ZZP-hypotheken loopt via de grootbanken, maar het blijkt lastig om daadwerkelijk te lenen op basis van eendergelijk inkomen. Uitdagers zoals Knab, Florius van ABN en Obvion van de Rabobank lijken de beste papieren te hebben om zich de komende tijd op deze markt te gaan richten. Knab startte onlangs bijvoorbeeld samen met Aegon met de ZZP Hypotheek. Daardoor zijn er 1.000 ZZP-ers klant geworden, een behoorlijke groep. Het is de doelstelling van de uitdagers om er de komende periode voor te zorgen dat er meer hypotheken voor zelfstandigen bij zullen komen.

Jaarcijfers van de ZZP-er

De ZZP-er dient in bijna alle gevallen met jaarcijfers over de afgelopen 3 jaar over de brug te komen. Dat lukt niet altijd, gelukkig zijn er uitdagers beschikbaar die daar soepeler mee omgaan. Toch blijkt aan de andere kant dat ZZP-ers over het algemeen begrijpen waarom ze de inkomsten over meerdere jaren dienen te schetsen. Ongeveer een kwart van de zelfstandigen krijgt geen hypotheek omdat zij geen vaste baan hebben. 4 op de 10 ZZP-ers wenst meer flexibiliteit met betrekking tot de cijfers en vindt het voldoende om die van 1 jaar of van 2 jaar te overleggen.

Het ZZP-inkomen van zelfstandigen werd in twee derde van de gevallen niet eens meegenomen om een hypotheek af te kunnen sluiten. Slechts bij één op de vier ZZP-ers is het inkomen uit hun zelfstandig bestaan de basis voor de afgesloten hypotheek. Dat blijkt uit de ZZP Barometer in opdracht van Knab. Het lijkt aan te geven dat het nog steeds lastig is om als zelfstandige een hypotheek af te sluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.