Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Bank niet verantwoordelijk voor restschuld op hypotheek

Bank niet verantwoordelijk voor restschuld op hypotheek
4 jun 2016

Tegenvaller voor klanten

Het is een fikse tegenvaller voor een aantal klanten van ABN AMRO. Zij kregen eerder ook al nul op het rekest en gingen daar tegen in beroep. Zij willen de bank aansprakelijk stellen voor de schade die ze hebben geleden als het gevolg van de dalende huizenprijzen sinds 2008. Ook de Stichting Restschuld Eerlijk Delen heeft besloten zich hiermee te gaan bemoeien. Het gerechtshof oordeelde echter dat de bank niet aansprakelijk is voor de moeilijke verkoopbaarheid van woningen waarop bewoners geen restschuld willen accepteren. De eigenaar van de woning vindt dat de bank hem had moeten waarschuwen. Daarnaast hebben de banken volgens hem bijgedragen aan de eerdere stijging van huizenprijzen, waardoor ze indirect ook de val hebben veroorzaakt.

Ontwikkeling van de woningmarkt

Het hof gaat daar echter niet in mee. Volgens het hof had ABN AMRO in 2006 niet kunnen voorzien dat de woningmarkt een paar jaar later in elkaar zou zakken. Bovendien acht het hof het onvoldoende aangetoond dat ABN AMRO (mede-)verantwoordelijk zou zijn voor het creëren van een te hoge waarde van woningen. Klanten zijn wat dat betreft zelf verantwoordelijk voor hun eigen hypotheek en daarmee ook voor de eventuele restschuld die er ontstaat als de waarde van de woning daalt. Het is op dit moment niet bekend of de huiseigenaar nog verder in beroep wil gaan. Het lijkt erop dat een dergelijke zaak weinig kans van slagen maakt en de kosten alleen maar verder zullen oplopen.

Banken hebben geen verantwoordelijkheid voor huiseigenaren met een restschuld als het gevolg van dalende huizenprijzen. Dat stelt het gerechtshof van Amsterdam in een arrest. Volgens het hof is het algemeen bekend dat de prijs van een woning kan dalen of kan stijgen, waardoor daar eventueel een restschuld op de hypotheek uit zou kunnen volgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.