Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Wat levert het inleggen van eigen spaargeld op?

Wat levert het inleggen van eigen spaargeld op?
6 jun 2016

Minder hypotheek en lagere rente

Een hogere eigen inleg leidt direct tot een lagere hypotheek. Om de woning te financieren is er immers minder hypotheek nodig. Dit kan bovendien leiden tot een lagere rente, dankzij een lagere loan-to-value ratio. De bank berekent de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. Des te lager des ratio, des te lager ook de berekende hypotheekrente. Dat kan het verschil betekenen tussen bijvoorbeeld 2,5% hypotheekrente of 2% hypotheekrente. Een hogere eigen inleg kan op die manier leiden tot een dubbele besparing. Zelfs bij de huidige lage hypotheekrente is het daardoor de moeite waard om spaargeld in te leggen.

Tienduizenden euro’s minder betalen

Bij de aankoop van een woning van €310.000 leidt een eigen inleg van €40.000 in plaats van €4.000 tot een besparing van ruim €22.500 op de totale lasten voor de hypotheek. Dit is het gevolg van een lagere hypotheekrente en een lagere hypotheek. Die €40.000 had op basis van 1% rente per jaar zo’n €14.000 aan rente kunnen opleveren, waardoor hier uiteindelijk een belangrijk voordeel uit volgt van ruim €8.500. Het is wat dat betreft de moeite waard om een goed advies in te winnen. De inleg van eigen spaargeld kan op termijn een aanzienlijke besparing blijken en daarmee helpen de kosten voor de eigen woning omlaag te brengen.

De financiering van een eigen woning vindt veelal plaats door middel van een hypotheek. Het is daarnaast mogelijk om een deel eigen geld in te brengen. Wat levert het op om bijvoorbeeld €40.000 eigen geld in te brengen en is dat daarmee de moeite waard? Een lagere hypotheek, een lagere rente en uiteindelijk enkele tienduizenden euro’s voordeel.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.