Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vertraging kan huizenkoper behoorlijk in de weg zitten

Vertraging kan huizenkoper behoorlijk in de weg zitten
7 jun 2016

Van hypotheekadvies naar hypotheekaanvragen

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben de banken veel moeite met de overstap van hypotheekadvies naar hypotheekaanvragen. Eerder nog hadden zij vooral te maken met de vraag naar hypotheekadvies, om de crisis zo goed mogelijk door te kunnen komen. Inmiddels krijgen de banken weer een groter aantal aanvragen voor hypotheken, het aantal transacties neemt de laatste tijd weer flink toe. Dat vraagt om een andere inzet van de banken, die zij ook voor de crisis dienden te leveren. Het omschakelen lijkt tot problemen te leiden, ondanks initiatieven waarbij de banken ervoor proberen te zorgen dat zij bijvoorbeeld binnen een week voor een hypotheek zorgen.

Aantrekkende woningmarkt

De woningmarkt trekt de laatste tijd weer flink aan, waardoor banken een groter aantal hypotheekaanvragen te verwerken krijgen. Bovendien is het van belang om snel te handelen. Vooral in Amsterdam en Utrecht dienen kopers snel te beslissen en snel over de financiering te beschikken indien ze een eigen woning willen kopen. De gemiddelde huizenprijs ligt inmiddels 5,5% hoger dan vorig jaar, er worden gemiddeld genomen 20% meer woningen per maand verkocht dan een jaar eerder. Het is volgens de VEH aan de hypotheekverstrekkers om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Zij dienen ervoor te zorgen dat huizenkopers op tijd een hypotheek kunnen afsluiten en de kans hebben om de woning te kopen.

De grote drukt op de woningmarkt die er de laatste tijd is ontstaan leidt in steeds meer gevallen tot problemen bij hypotheekaanvragers. Zij krijgen niet op tijd een hypotheek, waardoor ze achter het net vissen. Huizenkopers krijgen te maken met boetes of slagen er zelfs helemaal niet in de woning van hun dromen op tijd te kopen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.