Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huizenkoper neemt groot risico met koopwoning

Huizenkoper neemt groot risico met koopwoning
9 jun 2016

Studieschuld en werkloosheid

Veel kopers hebben het idee nu toe te moeten slaan, omdat de woningmarkt weer aantrekt. Dat leidt er onder andere toe dat zij een hogere hypotheek afsluiten of gemakkelijker akkoord gaan met een hoge vraagprijs voor een woning. Dat kan op termijn tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld wanneer de hypotheekrente weer oploopt en zij de rentevaste periode opnieuw dienen af te sluiten. Er bestaat dan een risico op een (veel) hogere hypotheek, waardoor een groot aantal huishoudens die niet langer op zal kunnen brengen. Daar komt bij dat huishoudens de hypotheek over het algemeen niet meer kunnen betalen wanneer een van de beide partners werkloos raakt. Bovendien houdt de helft van de mensen geen rekening met de toekomstige aflossing van een studieschuld, waardoor de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Het is volgens de VEH daarom van belang om de hoge hypotheken zoveel mogelijk te voorkomen en bijvoorbeeld meer eigen geld in te brengen.

Eigen geld inbrengen

De afgelopen jaren hebben huizenkopers gemiddeld €35.000 aan eigen geld in de woning gestopt. Het gaat om ongeveer 3 op de 4 huizenkopers. Van de mensen die een huis gaat kopen zegt 83% daarvoor te sparen. Wat dat betreft is er volgens de VEH sprake van een gunstige ontwikkeling, maar is het ondanks de inbreng van eigen geld van belang om de financiering niet te hoog te kiezen. Een te hoge financiering kan bij een verhoogde rente ondanks de inbreng van eigen geld namelijk nog altijd tot de hoge maandlasten leiden.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt dat veel huizenkopers een te groot risico nemen op het moment dat ze een huis kopen. Ze kiezen een hogere hypotheek, omdat ze die dankzij de lage hypotheekrente van dit moment kunnen afsluiten. Dat kan op termijn tot grote gevaren leiden, bijvoorbeeld in het geval van werkloosheid.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online