Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Geldgebrek zit jonge woningkopers in de weg

Geldgebrek zit jonge woningkopers in de weg
14 jun 2016

Weinig spaargeld achter de hand

Dat komt volgens ABN AMRO onder andere door het beperkte spaargeld dat zij tot hun beschikking hebben. De jongeren in die leeftijdscategorie hebben nog weinig kansen gehad om te sparen, waardoor er onvoldoende spaargeld beschikbaar is om een deel van de eigen woning te financieren of bijvoorbeeld de kosten koper te betalen. Zij hebben daardoor op dit moment niet de kans om te profiteren van de lage hypotheekrente op dit moment, terwijl die het wel interessant maakt om juist nu een huis te kopen. De bank wijst erop dat jongeren die nu wel een huis kopen daarbij over het algemeen hulp krijgen van hun ouders, ze hebben dan wel vaak de mogelijkheid om aan de benodigde middelen te komen.

Maximale hypotheek steeds een beetje lager

De jongeren hebben vanwege de beperkte hoeveelheid spaargeld onevenredig veel last van de voorwaarden voor hypotheken die ieder jaar een beetje strenger worden. Op dit moment is het nog mogelijk om 102% van de waarde van een woning te lenen, over een paar jaar zal dat nog 100% zijn. Dat betekent dat de kosten koper volledig voor rekenen van de kopers zullen komen, net als bijvoorbeeld de kosten om het huis in te richten of af te werken. Op die manier lopen de totale lasten voor een woning flink op. Dit maakt het voor veel jongeren erg lastig om een woning aan te kopen en zijn zij gebonden aan de huurwoningen die er beschikbaar zijn.

Vooral jonge woningkopers blijken last te hebben van de strenger wordende hypotheekregels. Uit onderzoek van ABN AMRO onder 1.500 respondenten blijkt dat vooral de jongeren tussen de 18 en 35 jaar moeite hebben om een eigen woning te kopen. Zij verwachten daar de komende twee jaar nog niet aan toe te komen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online