Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vanaf 1 januari geen fiscale uitzondering voor starterslening meer

Vanaf 1 januari geen fiscale uitzondering voor starterslening meer
18 jun 2016

Eerste drie jaar vrij van rente en aflossing

De starterslening profiteert op dit moment nog van een fiscale uitzondering. Dit type krediet maakt het mogelijk om een deel van het hypotheekbedrag te lenen door middel van een starterslening. Het is over dat deel de eerste 3 jaar dan nog niet nodig om rente te betalen en er is ook nog geen sprake van aflossingen. Daarmee voldoet de starterslening niet aan de voorwaarden voor de hypotheekrenteaftrek. Daar zal vanaf 1 januari 2017 verandering in gaat komen. In de Wet Maatregelen Woningmarkt is daar tot en met 31 december 2016 een uitzondering voor gemaakt. Dat betekent dat de starterslening er vanaf volgend jaar een stuk minder gunstig uit zal zien, iets waar de starters nu alvast rekening mee dienen te houden.

Starterslening in 2017

De Starterslening wordt door veel gemeenten en samenwerkingspartners gebruikt om starters op de woningmarkt meer kansen te bieden een woning te komen. Gedurende de eerste drie jaar van het werkzame leven loopt het inkomen veelal op, waardoor het daarna wel mogelijk is om de volledige maandlasten voor de woning te betalen. Momenteel worden er initiatieven gestart om het ook per 1 januari 2017 mogelijk te maken optimaal gebruik te maken van de starterslening. Of de overheid het beleid op dit punt zal aanpassen is op dit moment nog niet duidelijk, dat zal de komende tijd moeten uitwijzen.

Per 1 januari 2017 verdwijnen de fiscale uitzonderingen voor de starterslening. Dat betekent dat dergelijke leningen in lijn worden gebracht met de nieuwe hypotheekregels zoals die in Nederland vanaf 1 januari 2013 van kracht zijn. Een hypotheek afgesloten sinds die datum dient binnen 30 jaar annuïtair of lineair te worden afgelost om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.