Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekverstrekkers springen in op lastige hypotheek voor ZZP-ers

Hypotheekverstrekkers springen in op lastige hypotheek voor ZZP-ers
20 jun 2016

Hypotheek voor zelfstandigen

De beide banken bieden zelfstandigen de mogelijkheid om al na 1 - 2 jaar jaarcijfers een hypotheek aan te vragen. Hier staat aan de andere kant wel tegenover dat de banken slechts 75% van het gemiddelde inkomen over die periode meenemen om de maximale hypotheek te berekenen. Toch kan dat voldoende zijn om een hypotheek aan te vragen, bijvoorbeeld in combinatie met het inkomen van de partner. NIBC Direct en ABN AMRO willen op die manier vooral voorkomen dat zelfstandigen minimaal 3 jaar aan de slag dienen te zijn, voordat ze een eerste kans hebben op een hypotheek. De beide hypotheekverstrekkers gaan uit van het saldo fiscale winst in de belastingaangifte van de zelfstandigen om de inkomsten over het afgelopen jaar te berekenen.

Volledige hypotheek vanaf 3 jaar jaarcijfers

Zelfstandigen die graag in aanmerking willen komen voor een hypotheek op basis van 100% van hun gemiddelde inkomen dienen nog wel gewoon de jaarcijfers over 3 jaar aan te leveren. Vanaf 2 jaar jaarcijfers kunnen zij rekenen met 90% van het gemiddelde inkomen, daarna nemen de banken het volledige gemiddelde inkomen mee. Wat dat betreft lijken NIBC Direct en ABN AMRO een handreiking te doen, maar kunnen ze er aan de andere kant nog niet voor zorgen dat de 3 jaar een belangrijke voorwaarde blijft voor veel van de aanvragen. De kans is groot dat ook andere banken op termijn met aanpassingen zullen komen voor een zelfstandigen hypotheek.

Het is voor zelfstandigen nog altijd lastig om een hypotheek te krijgen. Ze hebben last van wisselende inkomens, waar banken niet bepaald happig op zijn. NIBC Direct en ABN AMRO spelen daar nu op in met speciale voorwaarden voor zelfstandigen. Daardoor is het al na 1 - 2 jaar als ondernemer mogelijk om er toch een hypotheek aan te vragen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.