Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huizenkoper heeft last van vertragingen bij hypotheek

Huizenkoper heeft last van vertragingen bij hypotheek
21 jun 2016

Hypotheekaanvraag duurt vaak te lang

Veel banken hebben volgens de Vereniging Eigen Huis moeite met de omschakeling van het hypotheekadvies naar het verwerken van de hypotheekaanvragen. De laatste jaren hebben zij vooral geprobeerd consumenten weer met een advies van dienst te kunnen zijn. Er werden weinig woningen verkocht, waardoor de hypotheekaanvragen met een klein team verwerkt konden worden. Inmiddels is het vertrouwen in de woningmarkt grotendeels terug, waardoor er veel meer aanvragen voor hypotheken worden gedaan. Dat leidt tot een onderbezetting bij de hypotheekverstrekkers. Ze kunnen de aanvragen niet snel genoeg verwerken. Het gevolg zijn vertragingen die voor woningkopers verschillende nadelen mee kunnen brengen. Met name in de grote steden is het van belang om snel te beslissen en dient te financiering zo snel mogelijk rond te zijn.

Woningmarkt trekt in steden enorm aan

De woningmarkt in steden als Amsterdam en Utrecht trekt de laatste jaren enorm aan, waardoor woningen er doorgaans niet veel langer dan een paar weken te koop staan. Dat betekent dat woningkopers snel dienen te beslissen en vervolgens snel dienen te handelen om niet achter het net te vissen. ZZP-ers en zelfstandigen hebben daar overigens nog meer last van, omdat de beoordeling van hun aanvragen vaak nog meer tijd kost. Het is volgens de Vereniging Eigen Huis van belang dat de banken hier zo snel mogelijk wat aan doen, zodat de hypotheekaanvragen soepeler en vooral sneller zullen verlopen.

Steeds meer huizenkopers hebben last van vertraging tijdens de hypotheekaanvraag. De banken werken niet bepaald mee aan een snelle afhandeling. Dit leidt tot boetes bij huizenkopers of kan er zelfs toe leiden dat zij de woning aan hun neus voorbij zien gaan. Het is volgens de Vereniging Eigen Huis van belang dat de banken het tempo voor de aanvragen flink opvoeren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.