Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheek aflossen blijkt niet automatisch de beste keuze

Hypotheek aflossen blijkt niet automatisch de beste keuze
23 jun 2016

Lage hypotheekrente op dit moment

De hypotheekrente staat op dit moment erg laag, waardoor het voordeel van aflossen beperkt is. Bij een hypotheekrente van 2% per jaar en een hypotheekrenteaftrek van 42% blijft er bijvoorbeeld een netto hypotheekrente over van 1,16% per jaar. Dat is ongeveer de vergoeding die spaarders op hun spaarrekening kunnen krijgen. Bovendien komen aflossingen op de hypotheek vast te zitten in stenen. Zelfs bij de verkoop van de woning en de aanschaf van een nieuwe woning is het van belang om die aflossingen in de stenen te laten zitten. Alleen op die manier kunnen huizenbezitters optimaal gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek. Een aflossing op de hypotheek vormt wat dat betreft niet automatisch de beste keuze voor het beschikbare spaargeld.

Advies over wel of niet aflossen op de hypotheek

Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan de hypotheek analyseren. De voor- en nadelen van aflossen op de hypotheek zien er bijvoorbeeld voor een annuïtaire of lineaire hypotheek heel anders uit dan bij een aflossingsvrije hypotheek. Door goed te kijken naar de persoonlijke situatie is het mogelijk het voordeel te berekenen en aan de andere kant rekening te houden met de eventuele nadelen. Sommige consumenten hebben er veel voordeel bij om af te lossen op de hypotheek, voor anderen is het beter om hun geld op een andere manier te besteden of wellicht op de spaarrekening te laten staan.

Consumenten die enkele tienduizenden euro’s spaargeld op de rekening hebben staan kiezen er steeds vaker voor om een deel van de hypotheek af te lossen. Dat leidt tot lagere maandlasten en levert al snel meer op dat het geld op de spaarrekening. Tenminste, dat is de algemene gedachte. In de praktijk blijkt dat niet automatisch het geval en is een goed advies op z’n plaats.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.