Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Kabinet laat de hypotheek in 2017 ongemoeid

Kabinet laat de hypotheek in 2017 ongemoeid
27 jun 2016

Aandacht voor andere gebieden dan de hypotheek

In plaats daarvan kiest het kabinet er in 2017 voor om zich op een aantal andere zaken te richten. De hypotheek blijft bestaan zoals we die kennen, de huidige plannen voor verandering worden niet aangepast. In plaats daarvan geeft het kabinet aan dat het zich bijvoorbeeld wil richten op meer zorg, een beter onderwijs en de defensie in Nederland. Dat is opvallend, aangezien er eerder nog plannen werden gemaakt om de hypotheekvoorwaarden verder aan te scherpen. De maximale hypotheek zou terug moeten naar 90% van de waarde van een woning. Volgens minister Blok is er op dit moment geen sprake van concrete plannen. Het lijkt erop dat de verkiezingen die aanstaande zijn daarmee te maken hebben.

Hypotheek met rust gelaten vanwege verkiezingen

Tijdens een verkiezingsjaar is het voor politieke partijen niet wenselijk om te tornen aan de zekerheden die we hebben op bijvoorbeeld de woningmarkt. De maximale hypotheek loopt de komende jaren verder terug naar 100% van de waarde van een woning. Uit een recent adviesrapport bleek dat het voor de stabiliteit van de woningmarkt beter zou zijn om dit verder terug te brengen, tot bijvoorbeeld 90%. Dat betekent echter dat het een stuk lastiger wordt om een hypotheek af te sluiten, iets dat veel mensen (en dus kiezers) zal raken. Het is wat dat betreft niet uitgesloten dat er in 2018 alsnog een correctie zal volgen en de hypotheek dan niet bepaald ongemoeid blijft.

De woningmarkt zal in 2017 niet opnieuw te maken krijgen met ingrijpende veranderingen. De eerste plannen van het kabinet voor volgend jaar zijn bekend. Hieruit blijkt dat de hypotheek niet of nauwelijks aan bod zal komen. Het kabinet heeft geen plannen om grote veranderingen door te voeren. Dat geldt ook voor de pensioenen en de zorgverzekeringen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.