Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

AFM geeft groen licht voor crowdsourced hypotheek

AFM geeft groen licht voor crowdsourced hypotheek
28 jun 2016

Hypotheek via een online platform

De hypotheken op basis van crowdsourcing zullen beschikbaar worden gemaakt via een online platform. Volgens planning zou het platform in de tweede helft van dit jaar van start moeten gaan. Er was een goedkeuring door de AFM nodig om het platform op te kunnen richten, deze is nu binnen. Volgens de oprichters betekent dit dat de belangrijkste hobbel inmiddels is genomen. Zij willen zich richten op een crowdsourced hypotheek, bijvoorbeeld om de rente nog verder omlaag te brengen. Aan de andere kant kunnen mensen met meer financiële middelen helpen de woondroom van anderen te realiseren. Zij mogen overigens maximaal 20% van de woning financieren, voor de overige 80% zal er nog steeds sprake zijn van een instelling waarmee het platform naar eigen zeggen nog mee in onderhandeling is.

Crowdsourcing in de financiële wereld

Dat er een crowdsourced hypotheek aan zit te komen is op zich niet zo vreemd. We zien de laatste tijd meer van dergelijke initiatieven binnen de financiële wereld naast de al bestaande hypotheekvormen. FBTO kwam bijvoorbeeld met het plan om een peer-to-peer verzekering op te gaan starten. Verzekerden kunnen dan onderling premie betalen en stemmen over het uitkeren van kosten bij schade. Op die manier maken ze gebruik van het geld dat er onderling beschikbaar is, om de kosten te dekken wanneer er een keer wat voorvalt. Hoe de crowdsourced hypotheek er concreet uit zal gaan zien zullen we nog even moeten afwachten.

De kans is groot dat we ‘m snel mogen verwelkomen: de eerste crowdsourced hypotheek. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft groen licht gegeven voor een platform dat dit mogelijk maakt. Het gaat om een hypotheek waarbij de financiële middelen van ‘gewone’ mensen anderen de kans bieden om een hypotheek af te sluiten en daarmee een woning te financieren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.