Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Particuliere leaseauto kan maximale hypotheek in de weg zitten

Particuliere leaseauto kan maximale hypotheek in de weg zitten
30 jun 2016

Particulier leasen en de hypotheek

Het particulier leasen van een auto gebeurt vaak op basis van operational lease. Dat betekent dat de leasemaatschappij voor een vast bedrag per maand praktische alle kosten overneemt. Het gaat om de afschrijvingen op de auto, de wegenbelasting, de verzekering en de kosten voor het onderhoud. De rijder hoeft alleen nog zelf te tanken. Operational lease is in de basis echter een vorm van huren, waardoor er sprake is van een maandelijkse verplichting. Dit valt te vertalen naar een lening, waardoor het BKR de overeenkomsten voor privélease als zodanig registreert. Dat betekent dat op basis van de leaseprijs per maand het totale bedrag aan kosten als krediet wordt vastgelegd.

Lagere maximale hypotheek bij lease

Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek. De geldverstrekker voor de hypotheek vraagt de gegevens bij het BKR op en ontdekt dat er sprake is van particuliere lease. Dat leidt tot een maandlast van enkele honderden euro’s per maand. Er zijn gevallen bekend waarin de leencapaciteit van consumenten afneemt van bijvoorbeeld €150.000 naar €100.000. Een particuliere leaseauto kan het op die manier eenvoudig onmogelijk maken om de hypotheek rond te krijgen en de woning aan te kopen. Dit heeft te maken met de nieuwe regels per 1 juli. Sinds dat moment dient he BKtR ook rekening te houden met de private lease contracten die consumenten afsluiten.

Het particulier leasen van auto’s is in opkomst. Steeds meer mensen kiezen ervoor een auto aan te schaffen op basis van privélease. Dat betekent dat zij de kosten van de auto pas tijdens de gebruiksduur betalen. Het kan echter ook betekenen dat zij een minder hoge maximale hypotheek kunnen afsluiten. Het is daarom verstandig om daar op voorhand rekening mee te houden.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online