Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Studielening kan hypotheekaanvraag in de weg zitten

Studielening kan hypotheekaanvraag in de weg zitten
2 jul 2016

Studieschuld is bijna onvermijdelijk

Een studieschuld is vandaag de dag bijna onvermijdelijk, omdat de basisbeurs is afgeschaft en er nu sprake is van een automatische lening die studenten na het behalen van hun diploma dienen terug te betalen. Dat betekent dat duizenden ex-scholieren die binnenkort gaan starten over een aantal jaren een studieschuld zullen hebben. Dat lijkt nu nog onschuldig, maar kan gevolgen hebben zodra zij hun studie afronden en rondkijken voor een hypotheek. De studielening biedt de mogelijkheid om tot meer dan €1.000 per maand te lenen. Bij een studie gedurende 4 jaar leidt dat tot een schuld van bijna €50.000. Dat gaat ten koste van de mogelijkheid tot een hypotheek.

Studielening en invloed op de hypotheek

De studielening kent over het algemeen een laag rentepercentage. Dat neemt echter niet weg dat de rente betaald dient te worden en dat er daarnaast aflossingen gedaan dienen te worden. Banken houden daarom rekening met de studieschuld op het moment dat zij de maximale hypotheek berekenen. Gemiddeld genomen leidt iedere geleende euro voor de studie tot €1,25 minder aan hypotheek. Een studieschuld van €50.000 leidt op die manier zomaar tot €62.500 minder aan maximale hypotheek. Het is wat dat betreft op voorhand verstandig om goed na te gaan welk te lenen bedrag past bij de huidige en toekomstige situatie en wensen.

De studielening kan oud-studenten behoorlijk in de weg zitten op het moment dat zij een hypotheek wensen aan te vragen. Het maximaal te lenen bedrag valt lager uit, waardoor een deel van hen niet de kans heeft om een woning te kopen. Hoe valt daar al op jongere leeftijd voorafgaand of tijdens de studie slim mee om te gaan?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.