Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Overheid en private sector moeten samenwerken om groei woningmarkt te faciliteren

Overheid en private sector moeten samenwerken om groei woningmarkt te faciliteren
7 jul 2016

Passend aanbod bij de vraag

De vraag overstijgt op dit moment het aanbod in de Randstad. Dat betekent dat de huizenprijzen er weer snel op beginnen te lopen, waardoor er een ongezonde situatie kan ontstaan. Het is in plaats daarvan van belang om het aantal beschikbare nieuwe woningen af te stemmen op de vraag die daar naar bestaat. Dat geldt zowel voor de markt voor koopwoningen als die voor huurwoningen. Het vertrouwen in de woningmarkt neemt weer toe en meer mensen kunnen weer een hypotheek krijgen. Dat betekent dat er voldoende woningen bij dienen te komen om te voorkomen dat de woningmarkt te krap blijft en de prijzen stijgen als het gevolg van schaarste.

Twee verschillende snelheden

Volgens analisten is er sprake van twee verschillende snelheden binnen de ontwikkeling van de woningmarkt. Er wordt relatief weinig gebouwd, vooral met betrekking tot kleinere woningen. Aan de andere kant richt 40% van de vraag zich op het koopsegment tot €180.000 en het huursegment tot €850 per maand. Dat betekent dat er vooral in die sectoren woningen bij zouden moeten komen, iets dat tot nu toe onvoldoende het geval is. De overheden en de private sector zouden hun beleid op elkaar af moeten stemmen. Op die manier kunnen er meer woningen bij komen die ook daadwerkelijk beantwoorden aan de specifieke vraag daarnaar.

De woningmarkt wordt iedere maand weer een beetje gezonder. Tenminste, als het aanbod de vraag naar woningen bij zou kunnen houden. Er is in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht alweer sprake van sterke prijsstijgingen. Dat maakt het belangrijk om het aanbod goed op de vraag af te stemmen, iets waarvoor de overheden en de private sector de handen ineen zullen moeten slaan.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.