Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Alleenstaande starters stuk minder succesvol op hypotheekmarkt

Alleenstaande starters stuk minder succesvol op hypotheekmarkt
9 jul 2016

Minder betaalbare woningen beschikbaar

Er zijn steeds minder betaalbare woningen beschikbaar, omdat de huizenprijzen in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht snel oplopen. Daar komt bij dat de alleenstaande starters minder mogen lenen dan enkele jaren gelegen. De regels met betrekking tot het inkomen worden steeds een beetje strenger en het is nog mogelijk om maximaal 102% van de waarde van een woning te lenen. Dat betekent dat de starters zelf een groot deel van de kosten koper dienen te betalen en dat ze zelf voor de inrichting en afwerking van de woning dienen te sparen. De aanschaf van een woning vraagt op die manier om een behoorlijke investering, die met name de alleenstaande starters maar moeilijk kunnen doen.

Duur huren voor alleenstaande starters

Dat betekent dat alleenstaande starters niet meer een starterslening afsluiten maar steeds vaker duur moeten huren. Ze hebben niet de kans om een eigen woning te kopen, maar verdienen teveel om gebruik te maken van de sociale huur. Het aantal singles zal de komende tientallen jaren alleen maar verder toenemen en de helft van hen wil graag in de stad wonen. Dat betekent dat er op de woningmarkt iets zal moeten veranderen om het de alleenstaande starters gemakkelijker te maken. Tot die tijd dienen zij zich te richten op de schaarse woningen die voldoende voordelig beschikbaar zijn. Dit leidt tot meer druk op dat deel van de woningmarkt, waardoor ook de prijzen in dat segment waarschijnlijk verder op zullen blijven lopen.

Alleenstaande starters hebben steeds meer moeite om een hypotheek af te sluiten en daarmee een koopwoning te financieren. Dat is het gevolg van de strengere wetten en regelgeving, in combinatie met de stijgende huizenprijzen in vooral de grote steden. Alleenstaande starters zouden daar het liefst wonen, waardoor zij met name de dupe zijn.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.