Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt voor alleenstaande starters is te krap

Woningmarkt voor alleenstaande starters is te krap
11 jul 2016

Minimaal €25.000 aan spaargeld nodig

Het is nog mogelijk om maximaal 102% van de waarde van een woning te financieren met een hypotheek. Dat betekent dat starters zo’n €25.000 spaargeld dienen te investeren wanneer zij een eigen woning willen kopen. Dat is een bedrag dat een groot deel (nog) niet op kan brengen. Zij zijn gedwongen om te blijven huren. De alleenstaande starters verdienen vaak al teveel voor de sociale huur, waardoor ze gedwongen zijn om een hoge huurprijs te betalen in de vrije sector. De waarde van woningen in met name steden als Amsterdam en Utrecht loopt snel op, waardoor er nog minder betaalbare woningen beschikbaar zijn. Wat dat betreft lijkt het erop dat het voor de alleenstaande starters alleen maar moeilijker wordt om een geschikte woning te bemachtigen.

Stijging van huizenprijzen loopt verder op

Daar komt nog bij dat de stijging van de huizenprijzen nog verder op zal lopen. Volgens de Rabobank zullen de prijzen dit jaar met 3,5 - 5,5 procent stijgen. De stijging voor volgend jaar zal nog groter zijn. Dat is het gevolg van het relatief kleine huizen dat wordt bijgebouwd in combinatie met het effect van een zeer lage rente. Dat betekent dat de stijging de sterkste zal kunnen worden sinds 2002, de stijging verloopt dus zelfs sneller dan voor de crisis. Wat dat betreft ziet het er voor alleenstaande starters niet goed uit, zij zullen meer moeite krijgen om een eigen woning te bemachtigen.

De woningmarkt voor alleenstaande starters is te krap en leidt tot problemen. Dat stelt De Hypotheker op basis van eigen onderzoek naar de marktsituatie. Er is sprake van een groeiend aantal alleenstaande starters, terwijl er steeds minder geschikte woningen beschikbaar zijn. Bovendien hebben zij meer moeite om een hypotheek af te sluiten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.