Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huizenkopers hebben te weinig tijd voor het papierwerk

Huizenkopers hebben te weinig tijd voor het papierwerk
12 jul 2016

Maximaal zes weken de tijd

Veel van de hypotheekaanvragen lopen vertraging op, het komt steeds vaker voor dat huizenkopers niet binnen de reguliere paar weken kunnen rekenen op de documenten die zij nodig hebben. Ze hebben dan nog niet de beschikking over het benodigde papierwerk, waardoor zij in de problemen kunnen raken. Vooral wanneer het gaat om een woning met andere gegadigden kan het voorkomen dat de verkoop niet doorgaat en dat huizenkopers achter het net vissen. Standaard is er sprake van zes weken de tijd, volgens de Consumentenbond is het verstandig om daar in ieder geval twee extra weken bij te onderhandelen. Op die manier is er wat uitloop mogelijk, zodat een koop niet meteen van de baan is zodra er niet aan de voorwaarden voldaan wordt.

Drukte op de huizenmarkt

De Consumentenbond constateert dat er sprake is van drukte op de woningmarkt. In het verleden kwam het papierwerk altijd wel op tijd rond, dat is nu steeds vaker niet het geval. Dat kan leiden tot het afketsen van de verkoop en zelfs tot een flinke boete. Die kan 10% van de koopsom bedragen, waardoor het vaak gaat om tienduizenden euro’s. De vertraging heeft onder andere te maken met de strengere voorwaarden voor hypotheken en het grote aantal consumenten dat een woning wenst te kopen. Volgens de Consumentenbond is het in ieder geval van belang om zo snel mogelijk alle documenten aan te leveren. Toch is het daarnaast ook van belang dat er meer tijd komt om het papierwerk in orde te maken.

De Consumentenbond vindt dat huizenkopers gemiddeld genomen te weinig tijd hebben om het papierwerk rondom de hypotheek in orde te maken. Hiervoor staat standaard zes weken. Volgens de bond zou deze periode standaard langer moeten worden, nu er sprake is van grote drukte op de hypotheek- en huizenmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.