Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Herstel op de woningmarkt komt in hogere versnelling

Herstel op de woningmarkt komt in hogere versnelling
14 jul 2016

Tweeverdieners profiteren optimaal

De tweeverdieners lijken het meeste voordeel te hebben bij het herstel van de woningmarkt. Dat heeft ook te maken met het feit dat zij dankzij de nieuwe leennormen van het NIBUD meer mogelijkheden hebben om een hoge hypotheek af te sluiten. Het tweede inkomen telt niet voor een derde mee bij de aanvraag, maar telt inmiddels voor de helft mee. Dat zorgt ervoor dat tweeverdieners meer mogelijkheden hebben om een woning te kopen op basis van een hypotheek. Dit leidt er onder andere toe dat de doorstroming op de woningmarkt op gang is gekomen. Bovendien zorgen de stijgende prijzen ervoor dat steeds meer hypotheken weer ‘boven water’ komen te staan. De waarde van de woning is weer groter dan de schuld op basis van de hypotheek.

Meer economische onzekerheid vanwege Brexit

De bank geeft aan de andere kant aan dat de Brexit voor wat onzekerheid op de markt heeft gezorgd. Dat neemt echter niet weg dat de prijzen in 2017 waarschijnlijk met 3% zullen toenemen en dat er 5% meer verkopen plaats zullen vinden. Dat betekent dat de woningmarkt zich de komende tijd verder blijft herstellen, ondanks de onzekerheid die de Brexit met zich meebrengt. Het zou goed nieuws betekenen voor iedereen die al een woning bezit, starters krijgen het daardoor aan de andere kant juist wat minder gemakkelijk.

Het herstel op de woningmarkt zet verder door en lijkt zelfs in een wat hogere versnelling terecht te komen. De prijzen ontwikkelen zich in lijn met de verwachtingen van bijvoorbeeld het economisch bureau van ABN AMRO. Het aantal verkopen loopt echter sneller op dan de verwachting was, wat aan lijkt te geven dat meer consumenten vertrouwen hebben in de woningmarkt.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online