Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Dijsselbloem waarschuwt voor opjagen door woningmarkt

Dijsselbloem waarschuwt voor opjagen door woningmarkt
18 jul 2016

Zorgvuldigheid is van belang

Zorgvuldigheid is volgens Dijsselbloem van groot belang bij het verstrekken van een hypotheek. Hij reageert daarmee op berichten vanuit de media dat banken en andere geldverstrekkers teveel tijd zouden nemen om een hypotheek te verstrekken. Dat is volgens hem geen goede zaak, aangezien het juist van belang is om daar voldoende tijd voor te nemen. Hij keurt het sneller werken af op het moment dat dit de zorgvuldigheid in het geding kan brengen. Het is wat dat betreft van belang dat de banken zich net als consumenten niet laten opjagen door de woningmarkt. Aan de andere kant vindt hij het een goede ontwikkeling dat hypotheekverstrekkers inspelen op de wensen en bijvoorbeeld zorgen voor een hypotheek binnen een week. Mits dat op een zorgvuldige manier gebeurd en er aan kwaliteit niets verloren gaat.

Opjagen brengt risico’s met zich mee

Volgens minister Dijsselbloem kan het opjagen op de woningmarkt belangrijke risico’s met zich meebrengen. Huizenkopers kunnen in de verleiding komen om een te hoge hypotheek te accepteren of ‘ja’ te zeggen zonder dat ze zich voldoende in de risico’s op de korte en lange termijn verdiepen. Op die manier kunnen ze ingaan op een aanbod dat wellicht geen goede keuze voor ze vormt. Het komt bijvoorbeeld voor dat kopers geen ontbindende voorwaarden meer opnemen om de woning sneller te kunnen kopen. Dat brengt grote risico’s met zich mee en zit de zorgvuldigheid in de weg. Hij waarschuwt er daarom voor om ons niet op te laten jagen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën waarschuwt huizenkopers dat zij zich niet moeten laten opjagen door de woningmarkt. Consumenten lijken steeds vaker druk te ervaren om snel te beslissen. Dat is met name bij de complexe aankoop van een woning geen goed teken. Het is volgens de minister van belang dat we een goede en zorgvuldige keuze maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.