Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Maximale hypotheek voor eenverdieners vormt risico

Maximale hypotheek voor eenverdieners vormt risico
19 jul 2016

Wettelijke leennorm onvoldoende streng

De wettelijke leennormen zouden onvoldoende streng zijn voor deze groep. De norm gaat uit van het gemiddelde budget binnen een bepaald type huishouden: het tweepersoonshuishouden zonder kinderen. Bij een maximale hypotheeklast heeft een modale eenverdiener echter hogere maandlasten. Dat betekent dat het volgens de AFM dan lastig of haast onmogelijk is om voldoende reserves op te bouwen. Een eventuele tegenvaller valt nauwelijks op te vangen, waardoor deze groep bij een maximale hypotheek gemakkelijk in de problemen zou komen. Het is volgens de toezichthouder van belang om de normen aan te passen of die op een andere wijze toe te passen bij verschillende soorten huishoudens.

Stijging van de maandlasten

De AFM wijst onder andere op de lage rente van dit moment. De kans bestaat dat die rente na het aflopen van een rentevaste periode van bijvoorbeeld 10 jaar flink op zal lopen. De kosten voor de eigen woning nemen dan flink toe, vooral wanneer er sprake is van een annuïtaire hypotheek. De eenverdieners die nauwelijks mogelijkheden hebben reserves op te bouwen zullen dan zelfs moeite hebben om de woonlasten te blijven betalen. De AFM adviseert om te rekenen met een toetsrente van 5% per jaar. Pas wanneer huishoudens in staat zijn in die situatie de maandlasten op te brengen is het voor hen een goed idee om de hypotheek aan te gaan en de woning op die manier te financieren.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor maximale hypotheken voor eenverdieners met een modaal inkomen en meer dan twee kinderen. Gemiddeld genomen houden zij bij een hoge hypotheek te weinig over voor de minimale uitgaven. Volgens de AFM is het van belang opnieuw te kijken naar de leennormen die er gelden voor deze groep.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online