Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Kloof op de woningmarkt neemt steeds verder toe

Kloof op de woningmarkt neemt steeds verder toe
23 jul 2016

Tweedeling in regio’s

Er is volgens de makelaarsvereniging sprake van een regionale tweedeling. In totaal werden er in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 42.000 woningen verkocht. Dat betekent een stijging van 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De prijzen namen van april tot en met juni met 5,6% toe op jaarbasis. Er is echter sprake van een grote kloof tussen de woningen in het westen en die in het noorden of oosten. In de krimpregio’s liggen de verkoopprijzen vaak nog onder de vraagprijs. Dat geldt echter niet voor Amsterdam, Utrecht, Haarlem of Leiden. Het aanbod loopt er terug, terwijl de vraag alleen maar stijgt. Dat leidt ertoe dat de woningen voor hoge bedragen van de hand gaan en bovendien razendsnel worden verkocht.

Anders gaan bouwen

De makelaars geven aan dat er op het moment nog teveel gebouwd wordt in de krimpregio’s, terwijl er aan de andere kant juist te weinig woningen beschikbaar zijn in de grote steden. Op die manier ontstaat er een scheve verhouding, waardoor het lastig is om de prijzen goed in balans te krijgen. Het is van belang om er de komende tijd voor te zorgen dat het aanbod beter aan gaat sluiten bij de vraag. Alleen op die manier is het mogelijk om de prijzen op de woningmarkt op een meer evenwichtige wijze te laten ontwikkelen. Een te grote kloof tussen de regionale delen van het land maakt het lastiger om tussen die regio’s te verhuizen.

De woningmarkt ontwikkelt zich op een sterk positieve wijze. Tenminste, dat is het beeld in bijvoorbeeld de stedelijke gebieden. Aan de andere kant is er sprake van krimpgebieden waarin de prijzen achterblijven en er minder aanbod is. Er is sprake van een kloof op de woningmarkt die volgens NVM-makelaars de laatste tijd alleen maar groter wordt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.