Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Buitenlandse hypotheekverstrekker moet beter zichtbaar zijn

Buitenlandse hypotheekverstrekker moet beter zichtbaar zijn
26 jul 2016

Nieuwe merken voor hypotheken

Onlangs presenteerde Blauwtrust een nieuw merk voor hypotheken op de markt: Iqwoon. Consumenten hebben er de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten. Het is echter niet meteen duidelijk waar het geld vandaan komt en ook Blauwtrust lijkt daar niet teveel over kwijt te willen. Het gaat om het moederbedrijf van onder meer De Hypotheker. Het bedrijf wil slechts aangeven dat het gaat om een West-Europese bank die valt onder het toezicht van de Europese Centrale Bank. Ook Tulp Hypotheken was eerder al vaag over waar het geld vandaan kwam, terwijl het ging om een bedrag van €500 miljoen.

In het belang van de consument

Experts geven aan dat het niet in het belang van de consument is dat niet goed duidelijk is waar het geld precies vandaan komt. Het is een goed idee om het geld weg te halen bij gerenommeerde en betrouwbare partijen, maar het zou een nog beter idee zijn om die vervolgens ook met naam en toenaam te noemen. Adviseurs kunnen nu lastiger aangeven waarom zij een bepaalde geldverstrekker adviseren, het is immers niet duidelijk wie er precies zorgt voor de financiering van de hypotheek. De Autoriteit Financiële Markten heeft van vakwebsite Amweb een officieel verzoek ontvangen om meer openheid van zaken te geven. Tot nu toe heeft de toezichthouder daar publiekelijk in ieder geval nog niets over laten horen.

De markt voor hypotheken in Nederland is traditioneel in handen van de Rabobank, ABN AMRO en ING. Steeds vaker komen er buitenlandse partijen bij die hypotheken aan gaan bieden. Toch blijkt dat nog niet zo duidelijk uit het aanbod. De grote drie aanbieders hebben inmiddels nog maar minder dan 50% marktaandeel, dus het wordt tijd om de andere spelers te leren kennen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.