Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huizenprijzen zitten sinds 2013 flink in de lift

Huizenprijzen zitten sinds 2013 flink in de lift
28 jul 2016

Bijna 10 procent duurder dan in 2013

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt dat de stijging van de prijzen in negen jaar niet zo groot was. De bestaande woningen zijn flink duurder geworden. De prijzen lagen vorige maand zo’n 4,6 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat betekent dat het duurder is geworden om een woning te kopen en dat huizenbezitters er virtueel meer waarde bij hebben gekregen. De waarde van de woningen ligt sinds juni 2013 zelfs 9,8 procent hoger. Dat betekent dat de woningen flink meer waard zijn geworden. Toch zijn woningen gemiddeld nog 13,8 procent goedkoper dan tijdens het hoogtepunt van de huizenmarkt in augustus 2008.

Terug op het niveau van januari 2005

Dat neemt niet weg dat we weer op weg zijn naar de hoge niveaus van net voor de crisis. We bereikten afgelopen maand bijvoorbeeld de stand van de huizenprijzen die we ook in januari 2005 zagen. Het lijkt aan te geven dat de woningmarkt de weg omhoog weer heeft gevonden en de kans weer toeneemt dat een eigen woning een goede investering zal blijken. Met name in de grote steden is de stijging van de prijzen groot. In de rest van Nederland liggen de stijgingen wat lager, maar is er wel degelijk sprake van een positieve ontwikkeling.

De huizenmarkt lijkt zich flink te herstellen, van een crisis lijkt nauwelijks nog sprake. Dat heeft vooral te maken met de recente stijging van de huizenprijzen. Een ieder met een koopwoning heeft er een flink deel overwaarde bij gekregen of heeft de eventuele virtuele restschuld zien dalen. Huizen zijn flink duurder geworden, wat aan de andere kant meer problemen oplevert voor starters.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online