Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Rentevaste periode van 30 jaar wint aan populariteit

Rentevaste periode van 30 jaar wint aan populariteit
30 jul 2016

Rentevaste periode op een hypotheek

Een hypotheek kent een eventuele rentevaste periode. Dat is een periode van 30 jaar, 20 jaar, 10 jaar, een paar maanden of iets er tussenin. Het is als het ware een contract of een afspraak met de geldverstrekker om de rente tussentijds niet aan te passen. De geldverstrekker rekent een premium bovenop de rente wanneer er sprake is van een rentevaste periode. Dat is een soort vergoeding die de huizenkoper betaalt om de rente langer vast te kunnen zetten en van de zekerheid te kunnen profiteren. Met name wanneer de rente laag staat kan het ondanks dat premium de moeite waard zijn om de rente langere tijd vast te zetten. Tot nu toe vormde 20 jaar vast voor veel mensen een mooie periode, inmiddels kiezen we steeds vaker voor 30 jaar vast.

Steeds langer vast

Het valt op dat we er gemiddeld genomen voor kiezen om de rente steeds langer vast te zetten. Dit lijkt vooral te maken te hebben met de lage rentestand op dit moment. Toch is het alleen voordelig om de rente op dit punt vast te zetten wanneer de verwachting is dat de rente op zal gaan lopen. Dat lijkt voorlopig geen sprake van, waardoor het de vraag is of de consument er (nu al) verstandig aan doet om de rente zo lang vast te zetten. Dat neemt niet weg dat de zekerheid van een (relatief) lage rente veel mensen ook een boel waard is.

Een groeiend aantal huizenkopers besluit de hypotheekrente voor 30 jaar vast te zetten. Dat is voor nieuwe hypotheken de periode waarin zij de hypotheek af dienen te lossen, waardoor ze nu al weten welke rente ze de complete looptijd zullen betalen. Met name de laatste paar weken neemt het aantal mensen dat hiervoor kiest sterk toe.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.