Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Stijgende grondprijs zit woningmarkt in de weg

Stijgende grondprijs zit woningmarkt in de weg
6 aug 2016

Grondprijzen zouden niet zo hard moeten stijgen

Volgens onder andere Bouwend Nederland is het van belang dat de prijzen van de grond niet te hard stijgen. Er zouden jaarlijks 50.000 nieuwe woningen bij moeten komen om aan de vraag te voldoen. Bij hoge grondprijzen is het lastig om die woningen op een voordelige manier te bouwen en kan de woningmarkt als geheel verder in de problemen komen. Er is op dit moment sprake van schaarste aan woningen, waardoor de prijzen ook al toenemen. Als daar nog eens een stijging als het gevolg van de grondprijzen bovenop komt krijgt een groter deel van bijvoorbeeld de starters moeite met het aankopen van een eigen woning.

Woonbeleid door de overheid

Het is volgens verschillende partijen uit de sector vooral van belang dat de overheid er met het beleid voor zorgt dat de grondprijzen niet te ver oplopen. Alleen op die manier krijgt de woningmarkt de kans om zich verder te herstellen en er daarmee voor te zorgen dat er weer een gezonde situatie kan ontstaan. Met name in de grote steden lopen de prijzen als het gevolg van de schaarste snel op en zijn de negatieve gevolgen daarvan zichtbaar. Het is aan de overheid om nu in te grijpen en ervoor te zorgen dat de woningmarkt zich op basis van goede grondprijzen verder in de juiste richting kan ontwikkelen.

De woningmarkt werkt de laatste maanden en jaren sterk aan het herstel. Stijgende prijzen van de grond kunnen dat herstel echter behoorlijk verstoren. Dat meldt de Telegraaf. De krant had gesprekken met de sector en ontdekte via onder andere het Kadaster dat de prijs van kavels de laatste tijd flink is opgelopen. Als het gevolg daarvan worden ook woningen duurder en komt het herstel in gevaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.