Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Amsterdam toont toekomst van de woningmarkt in meer steden

Amsterdam toont toekomst van de woningmarkt in meer steden
8 aug 2016

Hoge prijzen voor woningen

De prijzen voor woningen in Amsterdam namen in het tweede kwartaal toe met 14,7%. In de rest van Nederland was er sprake van een stijging van 4,6%. Amsterdam heeft daarmee het niveau bereikt van 2008, van net voor de crisis. De rest van Nederland zit nog niet op dat niveau, waardoor er wat dat betreft nog wel wat rek in de markt zit. Gemiddeld genomen kost een woning in Amsterdam al €343.000. Dat is een astronomisch bedrag, vergeleken bij de gemiddelde prijs van een woning van €177.000 in Groningen. Het lijkt aan te geven dat de markt in Amsterdam ver voorloopt op de rest van het land.

Vooral kleine woningen zijn populair

Het valt bovendien op dat het in Amsterdam haast ondoenlijk is om zelfs maar een kleine woning te kopen. Iemand die in z’n eentje een woning wil kopen van 49 vierkante meter heeft daar bijvoorbeeld een bruto jaarinkomen van €50.000 voor nodig. Voor dat geld is het in Groningen mogelijk om een villa te kopen die 210 vierkante meter aan ruimte biedt. Het geeft aan dat de woningen in Amsterdam haast onbetaalbaar zijn geworden. Bovendien zijn het vooral de kleine woningen die veel worden gevraagd en verkocht. De prijs daarvan is daardoor relatief hoger dan die van de grote woningen die er beschikbaar zijn in de hoofdstad.

Amsterdam ontwikkelt zich razendsnel wanneer het gaat om de woningmarkt. Toch is dat niet altijd zo geweest. Slechts 20 jaar geleden was er nog sprake van een totaal andere situatie. Het is de combinatie van een lage hypotheekrente die er samen met de schaarste op de woningmarkt voor zorgt dat de prijzen in Amsterdam door het dak gaan en zelfs kleine woningen haast onbetaalbaar zijn.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online