Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Private lease kan hypotheekaanvraag in de weg zitten

Private lease kan hypotheekaanvraag in de weg zitten
11 aug 2016

Private lease geregistreerd bij BKR

Dit heeft te maken met het feit dat het Bureau Krediet Registratie (BKR) de private lease contracten registreert als leningen. Dat betekent dat er sprake is van een krediet en dit in mindering wordt gebracht op de mogelijkheden om geld te lenen voor een eigen woning. De hypotheekadviseur maakt bij het berekenen van de mogelijkheden gebruik van de inkomsten en uitgaven. Het private lease contract kan een flinke invloed hebben op de uitgaven. Het betekent in de praktijk dat er minder geld beschikbaar is om de eigen woning en andere uitgaven te bekostigen. Een private lease contract lijkt wat dat betreft soms aantrekkelijker dan het is, er kan sprake zijn van gevolgen op de langere termijn.

Tienduizenden euro’s minder financieren

Indien iemand met een jaarinkomen van €35.000 bijvoorbeeld een woning wil financieren is het mogelijk om circa €160.000 te lenen. Indien er sprake is van een private lease contract van €300 - €350 per maand kan dat maximaal te lenen bedrag flink teruglopen. Er is dan nog sprake van ruim €100.000 aan mogelijkheid om geld te lenen. Het betekent in de praktijk dat het met een private lease auto zomaar onmogelijk kan worden om een eigen woning te kopen. Het is wat dat betreft verstandig om op voorhand goed over dergelijke contracten na te denken en die daarna pas af te sluiten.

Een private lease contract voor de auto maakt het mogelijk er direct in weg te rijden, zonder daar eerst langere tijd voor te sparen. Het kan de aanvraag van een hypotheek aan de andere kant echter behoorlijk in de weg zitten. Een contract voor een paar honderd euro per maand kan zomaar tienduizenden euro’s aan hypotheek schelen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online