Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt krijgt last van ademnood

Woningmarkt krijgt last van ademnood
15 aug 2016

Problemen in de Randstad

Met name in de Randstad beginnen er problemen te ontstaan, zowel binnen de bestaande bouw als de nieuwbouw. Het gevolg daarvan is een regionale ademnood, waarbij minder mensen erin slagen om een voor hen passende woning te betrekken. Zij dienen zich verder in de schulden te steken of eigen financiële reserves aan te spreken die daar eigenlijk niet voor bedoeld waren. In een aantal gevallen is het zelfs niet meer mogelijk om onder voorbehoud van financiering een woning te kopen. Dat betekent dat iemand direct dient te tekenen. Indien de financiering vervolgens niet rondkomt is er sprake van een boete die gemakkelijk op kan lopen tot een bedrag van enkele tienduizenden euro’s.

Nieuwbouw blijft achter

Volgens de sector is het vooral de nieuwbouw die achterblijft, waardoor het tekort aan woningen steeds verder oploopt. Er is sprake van behoefte aan zo’n 70.000 - 80.000 nieuwe woningen per jaar. Aan de andere kant worden er op dit moment slechts 50.000 nieuwe woningen per jaar bijgebouwd. Dat betekent dat het aantal nieuwe woningen flink lager is dan de vraag, waardoor de prijzen op beginnen te lopen en kopers er sneller bij dienen te zijn. Zelfs inclusief het ombouwen van kantoren en andere bedrijfsgebouwen komen er op jaarbasis op dit moment niet voldoende woningen bij om aan de vraag te kunnen voldoen.

De woningmarkt heeft zich de laatste tijd flink weten te herstellen. Dat gaat echter zo goed, dat er nu een vorm van ademnood dreigt te ontstaan. Tot nu toe lijkt het vooral in Amsterdam en Utrecht erg hard te gaan, maar ook in de rest van de Randstad lijkt er nauwelijks een rem te staan op de stijging van het aantal verkopen en daarbij ook de prijzen van de woningen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.