Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nieuwe Europese regels verbieden hoge boetes bij vervroegd aflossen

Nieuwe Europese regels verbieden hoge boetes bij vervroegd aflossen
16 aug 2016

Boete bij sneller aflossen

De boete bij het vervroegd aflossen van grotere bedragen bestaat om gemiste inkomsten voor de bank te compenseren. Is er bijvoorbeeld sprake van een hypotheekovereenkomst met een rentevaste periode van nog 7 jaar tegen een rente van 5% per jaar? Indien een consument vervroegd een groot bedrag aflost zal de bank die rente-inkomsten mislopen. De boeterente maakt het voor de banken mogelijk om die bedragen toch te kunnen ontvangen. Nieuwe Europese regels stellen dat het de bank niet is toegestaan een hogere boete te berekenen dan op basis van de daadwerkelijk gemiste inkomsten. Dat moet hoge boetes voor consumenten voorkomen en het beter betaalbaar maken om vervroegd grotere bedragen af te lossen.

Reactie van de banken in Nederland

In reactie op het stuk in het AD laten verschillende Nederlandse banken weten dat er in de praktijk weinig zal veranderen. Zij geven aan dat de boetes in Nederland al in verhouding staan tot de inkomsten die de bank mist. Dat betekent dat de banken al aan de nieuwe regels voldeden en dat er dus niet zomaar sprake zal zijn van lagere boetes. Het is wat dat betreft verstandig om een onafhankelijk hypotheekadviseur goed te laten kijken naar een eventuele boete en de voordelen daarvan. Het is in sommige gevallen bijvoorbeeld de moeite waard om extra af te lossen of een hypotheek over te sluiten en in ruil daarvoor een eventuele boete van de bank te accepteren.

Het AD meldt dat er een einde komt aan hoge boetes bij vervroegde aflossingen op hypotheken. Dit moet het voordeliger maken om extra af te lossen en de hypotheekschuld daarmee omlaag te brengen. Consumenten mogen standaard 10 - 20 procent van hun hypotheek boetevrij aflossen per jaar. Bij hogere aflossingen berekent de bank een boete.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online