Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

De gevolgen van het aantrekken van de woningmarkt

De gevolgen van het aantrekken van de woningmarkt
18 aug 2016

WOZ-waarde loopt op

Een ander gevolg van de aantrekkende woningmarkt is dat de WOZ-waarde van woningen weer op begint te lopen. Deze is volgens het CBS volgens het eerst sinds 2010 weer wat gestegen. In 2010 was er een piek met een gemiddelde WOZ-waarde van €242.000 per woning. Vervolgens begon de gemiddelde waarde af te nemen. Op 1 januari van dit jaar was er nog sprake van €209.000 als gemiddelde WOZ-waarde in heel Nederland. Deze lag daarmee 1,5% hoger dan een jaar eerder, wat aangeeft dat de woningmarkt al een tijdje in de lift zit. De WOZ-waarde van woningen loopt wat achter op de gemiddelde verkoopprijs, waardoor de kans groot is dat de WOZ-waarde de komende tijd door zal blijven stijgen.

Minder last van restschulden

Ten derde hebben huizenbezitters over het algemeen minder last van restschulden dan enige tijd geleden. Uit onderzoek blijkt dat in 2014 nog meer dan 1 miljoen huishoudens te maken hadden met een potentiële restschuld. Inmiddels zijn dat nog zo’n 800.000 gezinnen. Dat heeft er vooral mee te maken dat de huizen die zij bezitten meer waard zijn geworden. Daardoor is de waarde van de woning weer groter dan de schuld aan de hand van de hypotheek. Het toont aan dat de woningmarkt zich op een gunstige wijze ontwikkelt en dat de bezitters van een eigen woning daar direct van kunnen profiteren.

De woningmarkt trekt inmiddels enige tijd aan. Dat heeft verschillende gevolgen, waaronder het feit dat meer gezinnen weer langer wachten met het te koop zetten van hun eigen woning. Zij kopen eerst een andere woning, voordat ze hun huidige woning te koop aanbieden. Dat was eerder niet het geval, omdat een eigen woning gemiddeld lange tijd te koop stond.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online