Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vanaf 2017 hogere maximale hypotheek voor tweeverdieners

Vanaf 2017 hogere maximale hypotheek voor tweeverdieners
23 aug 2016

Voorstel van het Ministerie van Financiën

Het plan is er nog niet definitief, het gaat om een advies van het Ministerie van Financiën aan de hypotheekverstrekkers en adviseurs. Het is de Vereniging Eigen Huis die dat ontdekte en besloot erover te publiceren. Het is overigens niet vreemd dat het ministerie een wijziging voorstelt. De overheid kijkt ieder jaar naar de huidige hypotheekregels en de situatie op de woningmarkt. Aan de hand daarvan worden regelmatig wijzigingen voorgesteld die moeten helpen de hypotheek- en woningmarkt verder op een positieve wijze te ontwikkelen. De regels hebben onder andere betrekking op de maximale hypotheek die huizenkopers kunnen afsluiten.

Maximaal 101% van de woningwaarde lenen

Naast het huidige advies zal er per 1 januari 2017 sprake zijn van nog een andere verandering in de hypotheekregels. Deze pakt minder gunstig uit voor huizenkopers, omdat het gaat van een verlaging van de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. Het is nog mogelijk om maximaal 101% daarvan te lenen. Het is een maatregel die vooral starters in de weg zal zitten. Zij hebben nog geen overwaarde opgebouwd en vaak weinig spaargeld om in te brengen. De lagere loan-to-value ratio waar het om gaat moet eventuele restschulden in de toekomst helpen te voorkomen.

Tweeverdieners krijgen vanaf volgend jaar de kans een hogere maximale hypotheek af te sluiten. Het tweede inkomen geldt nu nog voor 50% bij de berekening van de maximale hypotheek, daar komt verandering in. Vanaf 2017 wordt het tweede inkomen voor 60% meegenomen, waardoor er voor tweeverdieners meer mogelijkheden zullen ontstaan.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online